Reseblogg

Mycke´snack blir ´re!

2007

Grattis till Brorsan.

Tjenare!
Ett stort grattis till min bror som fyller år idag! Vi hoppas att din födelsedag blir bra och att du får många paket.
Vi är med dig i tanken! HippHipp Hurra!

Hyllningar från Tillhedens DownUnder.
|

Äntligen sol

Julmiddag den 25 dec.

Jag måste nog säga att det var en besvikelse vår beställda middag på Sydney Tower för att fira jul och Tess födelsedag. Dels kändes det som vi inte var väntade fast vi gjorde bokningen i september och dels att det kändes som det var löpandeband principen. Maten var god fast det var nog lite för mycket inpsirerat från asien och det var mycket seafood, vilket var synd för Tott. Jag och grabbarna provade i alla fall ostron, smakade inget speciellt får jag säga. Där fanns även kängurukött vilket smakade sådär, fast Tott tyckte det smakade unket. Tomten var där fast han hade ju inte sakerna inpackade och han pratade inte svenska vilket Tess inte tyckte om. MEN utsikten var helt underbar och vi snurrade lite mer än 2 varv. Vi fick se Sydney både i ljuset och i mörkret. Philippe åt godsaker tills det sprutade ur öronen på honom. Tyvärr hade restaurangen glömt att boka in fotografen så vi fick inget foto men de har lovat att de skulle höra av sig. Fast än har ingen ringt.

26 dec. Annandagen

Idag åkte vi in och promenerade i centrum och vi hamnade i Chinatown och till sist i Darling Harbour. Ett område som har blivit påkostat förändrat sedan jag bodde i Sydney. Vi åt middag på en restuarang och vi fick mycke god mat. Alexander åt en hög med revben, Philippe åt en t-bone stek och Tott och jag åt rumpstek. Helt underbart,med utsikt över hamnen och Sydney, god mat och ett glas vin. Som avslutning på dagen tog Tott en tobleronecocktail som var smaskigt god.

27 dec.

Hade vi en slappedag hemma. Tvättade kläder. Byggde sandslott på stranden. Tyvärr var det mycket moln men skönt ändå. På kvällen var vi riktigt sunkiga. Vi hämtade mat på Kentucky fried chicken, en Crowd pleaser. Massa olika sorters friterade kycklingar, pommes frites och potatismos med sås. Vi fick massa över. På kvällen gick vi en promenad till stranden och fick då se en jättestor fladdermus.

28 dec.

Reste till Manly. Himlen var strålande blå och solen stekte. Det tar cirka 30 minuter att åka från centrum av Sydney till Manly som ligger på andra sidan av hamnen ut mot oceanen. Manly är en udde. På ena sidan hamnen in mot Sydney och andra sidan ut mot oceanen. Vi åt först lunch på strandkanten och sedan gick vi till Oceanworld och tittade på fiskar, hajar, sköldpaddor och farliga djur. Vi såg en show där de visade och berättade om farliga djur i Australien. Kan ni gissa vilket djur som dödar flest människor i Australien? Nej, inte spindlar och inte ormar eller krokodiler och hajar utan det är hästen. Flest människor dör när de rider eller har hand om hästar, men visst skulle man stöta på en farlig orm så fick vi reda på hur vi skulle göra och om vi blev bitna. Mycket intressant och lärorikt. Därefter var det dags för stranden där folk låg som packade sillar. Vi badade en kort stund tills strandvakten ropade ut att det fanns farliga maneter i vattnet och några hade blivit stungna. De som badade gjorde det på egen risk men att om barn påträffade en brännmanet så gjorde det rejält ont i 1 timmes tid. Tur var klarade vi oss. På vägen hem besökte vi en glassaffär som heter Copenhagen och fick glass med vispegrädde. Smaskigt!

29 dec.

Idag sov vi länge och har fixat med hemsidan. Några av oss fick nog lite för mycket sol igår så vi väntar med att gå ner till stranden förrän det blir eftermiddag.
Efterlysningar på snygga surfare, ja, jag ska kolla. Kanske hittar vi några på Bondi beach som är en populär surfstrand........
|

Jul i Sydney

24 dec. Julafton

Vi anlände i Sydney klockan sju på morgonen efter att ha åkt nattåg. Vi åkte first class vilket innebar att vi fick en egen kupé på där bara två bodde och Tott fick en helt för sig själv. När tåget satte igång fick vi snacks och sedan på morgonen ingick frukost. Men Tott sov inget så han hann läsa 10 kapitel i HP. Från centralstationen tog vi ett lokal tåg och åkte 15 minuter söderut till Kogarah stationen där vår hyresvärd plockade upp oss. Området där vi bor heter Sans Souci Russel avenue och det tar 15 minuter att sakta gå till stranden. En bred, vit strand som slutar i Botan Bay. Äntligen blå himmel så vi gick ner på stranden och solade lite, tyvärr somnade vi och Philippe och Alex brände sina vader och knäveck som de inte smort in. Tott låg hemma i sängen och sov. Sedan var vi och handlade mat för att lag lite julmiddag. Det blev sallad, biff, klyftpotatis och en flaska rödvin. Därefter öppnade vi lite julklappar. God Jul och tack för alla hälsningar på bloggen.

25 dec.

Idag sov vi länge och har hela huset för oss själva då våra hyresvärdar åkt och campat. De är borta i 4 dagar. Vid halv elva på morgonen sjöng vi för Tess och gav henne presenter. Sedan har grabbarna slappat och tittat på Johnny English medan jag har tvättat och strykt kläder för vi måste se fina ut ikväll då vi ska äta julbuffé uppe i Sydney Tower. Först ska vi äta tårta på något café inne i city.

Vädret är idag runt 22 grader och lite molnigt. Det regnade under natten men det har klarnat upp och resten av veckan har de lovat fint väder och temperaturer runt 27 grader.
|

Dagarna i Victoria

Hej igen på er nu är det dags igen för lite uppdateringar, vi har inte tillgång till internet varje så därför blir det några dagar som kommer här. Tack för alla hälsningar. Philippe har nu köpt vykort. Nu ska han bara skriva dem också......Så Emma och Frida håll ut.

Onsdagen den 19 dec.

Idag efter en sen frukost runt 11:30 kom Anna och hämtade oss. Vi körde till Sandringham station vilket är ändstationen och den stationen som är närmast oss. Vid stationen stod Annas tre barn och väntade. Ruby en tonårstjej på 16 år och som Tess bara älskar. En pojke som heter Elroy på 14 år och en lite tjej som heter Honey och är lika gammal som Tess. Jättekul för Tess, som pratar med henne precis som om hon förstod svenska. Tåget tog cirka 30 minuter och sedan var vi mitt i centrum av Melbournecity. Vi promenerade runt hela Melbourne vilket innebär lunch på Southbank, spårvagn ut till Brunswick där alla konstiga boutiquer ligger och varannan lokal är ett café. Super mysigt! Vädret är nu jättevarmt runt 31 grader. Vi går och går. Vi sextiden anländer vi till "night market" vid Queen Victoria Market. Några spelar trummor och där finns massor av stånd som säljer allt möjligt. Därefter bar det av till andra sidan floden Murray igen där vi hade kvällsmat ute. Helt underbart, vi sitter ute och klockan är halv tio på kvällen. Det är mörkt men varmt och skönt, fast att under tiden som vi varit inne i ett jättestort köpcenter med casino, biografer, julshower har det kommit en regnskur. Efter kvällsmaten går vi in på Galactic center som är en spelhåla där grabbarna får släppa loss efter alla klädesaffärer. Kvällen blir sen och vi är i säng klockan ett på natten efter en hemfärd med åska och regn.

Torsdag 20 dec.

Det regnar hela förmiddagen, riktigt vräker ner och det åskar hela tiden. Det blir en sen frukost igen. På eftermiddagen kommer Anna och hämtar oss. Det är dags att besöka en plats som Tott har längtat till - Albert Park. Hos hur många ringer det en klocka? Ledtråd? Tänk Tott och Ferrari. Ja, just det! Grand Prix, Formula ett. Här startar säsongen och de bygger om och kör loppet mitt inne i staden samt i denna park som är runt en lite sjö. Vi besöker pit-lane och Anna kör Tott runt banan så han får känna på kurvorna. När vi är i Albert Park skiner solen genom molnen och det är runt 25-28 grader.
Sedan är det dags för bohemiska St Kilda där vi besöker Acland Street och vi måste välja ett ställe av massa olika kakaffärer. Jättesvårt, alla kakor ser helt underbart smaskiga ut. Under tiden vi sitter och kränger öppnar sig himlen och det superregnar. Cafét får vatten in och Annas man Lee ringer och berättar att hemma i deras område har det kommit jättemycket regn så en bil är under vatten och träd har ramlat över flera bilar. Vi får bara en skur medan vi äter så vi sticker vidare till stället där alla med anor och mycket pengar bor. Vilka hus! Helt otroliga. På kvällen bjuder vi på glögg och pepparkaka samt lär dem spela SET.

Fredagen den 21 dec.

Idag var vårt mål att äta tidig frukost för idag ska vi ut på en liten rundtur i Victoria. Hela natten har det regnat. De som bor i Melbourne är helt överlyckliga för det är flera månader sedan det sist regnade. Tott och jag kommer upp i tid och vi går till affären för att proviantera lite. Solen skiner och det är varmt. Vi lyckas äta runt 10:30 och sedan tog vi en bil som Lee lämnat och Tott körde på "fel" sida hem till Anna. Han klarade det!
Under tiden vi packar bilen kommer temperaturen upp till 32 grader. Vi lämnar Melbourne runt 12:30 då vi hämtat Honey från sin sista skoldag. Vi sticker söderut ner till kusten och en ö som heter Phillip Island. När vi kommer till ön börjar det regna igen. Typiskt! Har vi tagit det svenska vädret med oss eller? Helt plötsligt föll temperaturen 12 grader. Brr. Men Anna har tagit med sig regnjackor så det är bara på med dem och ut och kika på koalor som sitter och kurar i regnet. Philippe och Alex tycker att det är inget kul alls. Sedan dags för lunch i hamnen och det fortsätter att regna. Därefter åker vi ut till Nobbies för att vi ska se sälar och ett blåshål. Men det blåser inte utan det regnar bara och vi ser inga sälar. Vi blir helt genomblöta och vi har inget ombyte för så här skulle det ju inte vara. Grabbarna byter om till sina badshorts och jag sitter i trosorna med en handduk om mig. Vi bestämmer oss för att ändra lite i planeringen för målet för kvällen var att vi, vid niotiden skulle se pingvinparaden, vilket skulle innebära en väntan i 2 timmar ute i kylan och i blöta kläder. Nej, vi åker vidare till en stuga som vi fått låna och tur var det för den var lite svår att hitta även i dagsljus. Stugan eller ska vi säga rucklet ligger 3 timmar från Melbourne och vid ett litet sommarställe som heter Sandy point. Säker härligt när det är varmt men inte när det regnar och är bara 17 grader och vi inte har några varma kläder med oss. Varför? Vi är ju i Australien och det är sommar! I alla fall det regnar hela natten och morgonen. Skitsamma, det måste väl sluta någon gång så vi drar vidare till Wilsons Prom som är en nationalpark. Strax efter får vi se vilda kängorur. Coolt! Vi besöker en strand som är helt fantastisk. Mjuk, superfin och vit sand och det kvider när man går i den. Vi klättrar på konstiga klippor och letar efter krabbor.
Vid lunch börjar det regna igen. Hallå? Regn igen! Vi vet hur regn är. Vi åker tillbaka till Phillip Island och till Nobbies för idag blåser det. Och det blåser rejält. 55-60 knots vad edt nu är i meter och sekunder. Ingen aning. Någon som vet? Vi lyckas se blåshålet utan att det regnar på oss. Sedan bar det av till pingvinerna och en väntan ute på en stentrappa. Vi satt i shorts, regnjacka och en sovsäck över oss och väntade på dessa små pingviner som är cirka 35 cm höga att komma upp från vattnet vid skymningen för att gå till sina nästen som ligger uppe på land. Runt varje solnedgång kommer det runt 1000 pingviner som räknas av parkvakter. Vid halvelva på kvällen lämnar vi pingvinerna med värmen på för fullt och ska försöka hitta ett ställe att äta middag men inget är öppet mer än MacDonalds och det vill vi inte äta. Grabbarna har valt hamburgare på alla andra ställen vi ätit. Annas man lagar till pasta och köttfärs som vi äter vid midnatt med lite vin.
Sen kväll igen.

Grattis Micke och Christina!

Söndagen 23 dec.

Klockan är nu halv elva och vi väntar på att grabbarna ska komma upp. Idag ska vi shoppa lite och packa ihop våra grejer för ikväll tar vi natttåget upp till Sydney. Just nu lyser solen och kanske slipper vi regn idag.
Vi önskar er alla en trevlig jul så återkommer vi så fort vi kan när vi fixat med en internetkoppling i Sydney.

|

Nu är vi i Australien.

Så har vi då äntligen landat i Australien. Melbourne för att vara mer exakt.
Planet var givetvis försenat med mer än en timma så vi landade inte förrän klockan 23.
Wandas syster Anna hämtade oss på flygplatsen och körde oss till sin svärmors hus där vi ska bo under tiden som vi är här. Människorna är hur trevliga som helst och väldigt gästvänliga. Vi bor i en liten en del som heter Beaumaris. En liten förort till Melbourne med i huvudsak villor från 50 och 60-talet. En hel del renovering pågår men det finns fortfarande mycket kvar av den gamla stilen. Här är riktigt mysigt. Alexander vaknade och var inte speciellt pigg. han har åkt på en lien förkylning. Han sov tills klockan var två medans vi andra var ute och kollade runt lite grann och gjorde några ärenden. Vi fick väcka honom så att han inte skulle vända på hela dygnet. Vi åt lite lunch för att sedan gå ner till stranden och bada lite grann. Idag har vädret varit alldeles utmärkt för att vi ska vänja oss i lagom takt. Lite molnigt och inte stekhet utan alldeles perfekt. Till och med Philippe har sagt att han tycker att det är ett mysigt ställe.
Vi har köpt två telefon-kort till min och Alex telefon och numren är som följer:
Tott - 0447030612 Alex nummer: 0447046979.
Vi kommer att lägga upp lite bilder här ifrån så fort som vi kan, ni får hålla till godo med lite nya bilder ifrån sista dagen i Hong Kong. Vi var och tittade på en 34 meter stor buddha. Det var hyfsat imponerande. Sedan så åkte vi med Star Ferrys från Hong Kong ön till Kowloon ön och tog lite foton på husen som är julpyntade med stora ljusskyltar.
Tyvärr så är bilderna inte så bra men ni kan säkert få en uppfattning om storleken på ljusskyltarna. Dom upptar en hel hussidan. Vi kan säga så mycket som att Hong Kong är en stad som man helt klart ska uppleva på kvällen och natten. Då gör den sig bäst.
Nu är klockan halv åtta på kvällen och vi ska äta hemma hos Anna och hennes familj så jag får sluta nu. Vi hörs!
Australien den 18:e December klockan 19.30.
|

Resan och första dagen i Hong Kong

Klockan ringde 3 på morgonen, det kändes precis bara nuddat med huvudet på kudden. Vid perrongen på Svågertorps station tog vi och gav jackorna till farmor. Brr, det var bara 3 grader ute. Tyvärr var flyget försenat vid starten från Kastrup men kaptenen flög in det. Incheckningen gick bra och vi fick tre platser i rad bredvid fönstret och sedan 2 platser bakom även det vid fönstret. Även planet till Australien var försenat då några hade problem med sina papper. Istället för att anlända i Hong Kong klockan åtta på morgonen landade vi klockan halv tio på förmiddagen. Alla var extremt trötta. Det var bara Tess och Alex som lyckades att få lite sömn på planet. Vi lämnade huset i Viken klockan 3:50 på morgonen och var på hotellet halv tolv, vilket innebär att vi varit i farten i över 31 timmar. Några gånger under flygresan önskade man sig att man hade kostat på sig en första klass biljett. Hade varit skönt att kunna ligga raklång..........

I Hong Kong är det runt 20 grader varmt men disigt så man ser inte så bra. Antingen är det supermodernt och flott eller så är det gammalt, smutsigt och slitet. Vi har ätit på några inhemska små taverner och där känt oss väldigt iakttagna då vi var de enda västerlänningarna. Gott var det. När vi åt lunchen vid halv två tiden satt Tess och somnade med mat i munnen så trött var hon. Vi bestämde att det var lika bra att gå tillbaka och sova en stund, vilket var precis vad vi behövde. Nu ikväll, vi är 7 timmar före er, så har vi gått runt och tittat på julpyntade affärer och gått på marknader. Nu ska vi sova och planen är att imorgon ska vi ha sovmorgonen, om vi nu inte vaknar mitt i natten och är helt pigga.
|

Resfeber...

...sätter in på oss alla. Nu är det bara 19 timmar kvar tills att vi ska gå ut ifrån huset och ge oss iväg.
Till och med grabbarna har börjat fatta att vi ska åka iväg. Det har varit lite si och så med det innan.
Man måste ju behålla sitt "Tonårscool". Kan inte tappa ansiktet, ju!
Nä, nu måste jag gå och fixa det sista i min packning.
Kommer snart med mer info.
|