Klimatet i Australien

Sommar när vi har vinter...

Olika delar av Australien har olika sorters klimat. Men det är alltid okej att besöka landet (ett tips är dock att undvika "vintern" i söder och regnsäsongen i norr).
De södra delarna av landet har sin vinter, med kyligare klimat (snö vid en del skidorter i bergen), när vi har sommar här i Sverige. Då kanske det inte är den bästa tiden att besöka de delarna av landet. Högsäsong är under sommaren, mellan december och mars.

De norra delarna av landet har tropiskt klimat med ganska jämn värme året om. Räkna med temperaturer kring 30 grader. Regnsäsong finns här mellan december och februari. Bästa tiden att besöka dessa delar är maj till oktober.

I de inre delarna av landet är det varmt och den bästa tiden att besöka dessa delar är bland annat oktober till november och mars till maj.

Vädret just nu, klicka på denna länken:www.bom.gov.au/weather/


Klimatzoner

Australien är ett enormt stort land som breder ut sig över en stor del av vårt jordklot. Därför har också australien olika typer av klimat och klimatzoner. I vissa delar av landet liknar klimat det södra svenska klimatet med kyliga och regniga vintrar medan andra delar har tropiskt klimat med fuktig värme året om.

Större delen av Australien består av savann eller öken. Australien är världens torraste och plattaste bebodda kontinent, och har de äldsta och minst bördiga jordarna. Bara sydöstra och sydvästra hörnorna av kontinenten upplever ett tempererat klimat.

Norra delen av landet, med ett tropiskt klimat, hyser regnskogar, skogar och gräsmarker. El nino är namnet på ett väderfenomen som återkommer vart tredje till sjunde år. Den för med sig svår torka, stora översvämmningar och stormar av kraftig styrka i norra Australien. Detta beror på att de ostliga vindarna plötsligt avtar och det varma havsvattnet som strömmar in mot Indonesien och Filippinerna strömmar mot kusterna av Nord och Sydamerika. Detta brukar få katostrofala följder för växter och djur.

Klimat karta över Australien
klimatkarta